Experiències 17/18

Job Shadowing Finlàndia novembre 2017

L’IES FELANITX DE JOB SHADOWING A TURKU (FINLÀNDIA)

Què és un job shadowing?

És una experiència d’observació en contexts de treball que implica fer una visita breu en un nou lloc de feina acompanyats de col·legues experts en el seu àmbit i seguir-los en els seus quefers diaris. Aquest acompanyament permet millorar la formació i reforçar els lligams amb professionals que duen una tasca semblant a la nostra. Aquesta experiència de job shadowing l’hem viscuda tres professors de l’IES Felanitx en l’acció de mobilitat europea del projecte EUROFP BALEARS II KA102 – 024450 emmarcat en els programes Erasmus+.

Tomàs Clar (cap d’estudis d’FP), Joan Rosselló (Coordinador Erasmus +) i Ana Ramal (Professora de la FP Agrària) han participat aquest passat novembre en el job shadowing organitzat per l’Institut d’FP de Turku també conegut com a TAI (Turun Ammatti-Instituutti). Aquest és un dels major instituts de Formació professional de Finlàndia. Ofereix educació i formació per a joves i adults per aconseguir les qualificacions professionals bàsiques i de formació professional en els àmbits de l’economia i el servei de les empreses, les tecnologies més punteres, la salut i el benestar. Podeu consultar el seu web aquí.

Un programa farcit d’activitats

El programa de la visita ha esta ben atapeït i hem pogut entrevistar-nos amb professors de les nostres especialitats i visitar les aules, instal·lacions i equipaments diversos d’aquest centre. Entre d’altres:

  • el Wisio, centre per a l’emprenedoria;
  • les cuines, restaurants i tendes del cicles formatius de Serveis de bar i restauració.
  • la Juhannuskukkula, dedicat a l’electricitat i les telecomunicacions i les arts gràfiques.
  • el centre universitari de ciències aplicades, el centre IT i l’aula CISCO.
  • el Turku Machine Technology Center, espai on diversos centres formatius i empreses utilitzen recursos, aules i maquinària al seu abast per desenvolupar projectes i completar les seves activitats formatives.

D’altra banda, també hem tengut l’oportunitat de visitar el centre formatiu de Livia a la localitat de Tuorla (podeu veure la seva web aquí) on s’hi duen a terme totes les activitats relatives a estudis basats en el sector primari: horticultura, fructicultura, explotacions ramaderes, jardineria i floristeria.

El sistema educatiu finlandès i la Formació professional a Finlàndia

El sistema educatiu finlandès és ben reconegut i destacat en les proves PISA (Programa internacional per a l’avaluació d’estudiants) per obtenir-ne els millors resultats. Probablement, per això vam poder observar com l’alumnat d’FP es desenvolupava de forma molt autònoma en les tasques d’aprenentatge promogudes pel seu professorat.

Resultaria obvi destacar que tots els centres tenen una major dotació econòmica que qualsevol de les Illes Balears però hem trobat altres aspectes interessants: Conèixer de primera mà l’organització, seguiment i avaluació de la Formació en centres de treball (on-the-job training) que els nostres socis col·laboradors duen a terme ens serveix a nosaltres per organitzar les nostres pràctiques formatives.

El job shadowing també ens ha permès visitar empreses acollidores d’alumnat en pràctiques i, per això, ens ha esta molt profitós alhora de preparar les estades que l’alumnat de l’IES Felanitx podrà fer aquest i els següents cursos a Finlàndia gràcies a les beques Erasmus +.

La realització de l’estada ha suposat una nova visió sobre el tractament del currículum dels cicles formatius, la impartició de classes i, sobretot, sobre l’elevat grau de flexibilització i adaptació a cada alumnes.

Reforçam lligams i aprenem

En definitiva, l’experiència ha resultat altament positiva perquè ens ha permès millorar les nostres competències com a professors de la FP cap a una millor qualitat de treball i activitats a favor dels nostres estudiants. La capacitat d’operar a nivell de la UE del nostre centre n’ha resultat reforçada ens ajuda a promocionar les activitats de mobilitat per als estudiants entre els nostres socis col·laboradors finlandesos.

Ana Ramal, professora de la FP Agrària a La Toscana.

Diversitat agrícola i formativa a Itàlia.

Ana Ramal, professora de Formació Professional Agrària, ha dut a terme el present curs una visita tècnica de tres dies (job-shadowing) a varis centres formatius i empreses d’Itàlia gràcies a la coordinació de la Direcció General de Formació professional i Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació i Universitat per dur endavant aquesta mobilitat de professors en el marc del projecte Erasmus + vigent.

L’estada s’inicia amb la presentació del projecte EuroFP Balears III i cooperació internacional en Formació Professional a Balears a l’Institut Professional di Stato Servizi per l’Enogastronomia e l’Ospitalità Alberghiera Giusepe Minuto. en la localitat de Massa. Es compara l’encarament de la FP en els sectors més rellevants de la regió fent especial incidència en els sector agrari i el sanitari.

També es visita l’Institut Tecnològic Agrari Nicolao Brancoli Busdraghi situat a la localitat de Lucca que compta amb una empresa agrícola didàctica que dóna sortida comercial a l’oli, el vi i la hortalissa que s’hi produeix. A banda, es visiten empreses de producció d’hortalissa, fruiters, vinya i planta ornamental.

L’estada es completa amb una visita al celler Terenzuola (Liguria) on els propietaris i alumnes en pràctiques acompanyats per F. Petacchi (president de l’agrupació Opus Vitis) aporten una informació ben indicada de cara l’ampliació de l’oferta formativa agrària amb els estudis de Tècnic Superior en Vitivinicultura a l’IES Felanitx.

Inici del job shadowing 2018 a Itàlia.
Visita tècnica al viver Tongiani (Alteta)

Irene Manilla de Gestió Administrativa a Cork (lrlanda)

 Quan fer les pràctiques a l’estranger et dóna molt més que una experiència laboral.

Gràcies al Projecte EuroFP Balears III coordinat per Direcció General de Formació professional de la Conselleria d’Educació i Universitat, l’alumna Irene Manilla (Manacor) ha pogut completar els seus estudis de Gestió Administrativa amb una estada Erasmus + a l’empresa Secret Recipes de Cork .

Irene amb el seu tutor de pràctiques en empresa

Aquesta empresa compta amb una plantilla de treballadors molt diversa que elabora menjars preparats per a dietes especials i les distribueix arreu d’Irlanda i del Regne Unit.

Els primers dies d’estada és conjunta amb altres estudiants de l’IES Guillem Sagrera, l’IES Ses Estacions i Aula Balear amb l’acompanyament inicial de Joan Rosselló, coordinador d’Erasmus + de l’IES Felanitx.

El grup d’estudiants mallorquins del projecte EuroFP Balears III a Cork amb el professor acompanyant.

Segons la mateixa Irene aquestes cinc setmanes li han permès millorar en tasques administratives habituals, resolució de problemes de forma autònoma i conèixer sistemes de treball en una empresa de comerç internacional. Conclou que acabar els seus estudis de l’IES Felanitx amb l’estada a Irlanda ha superat les seves expectatives a nivell laboral, cultural i personal perquè el fet de sortir de la seva zona de confort la conduïda a trobar-se amb gent de molts països, apreciar visions diferents del treball i enriquir-se per continuar estudiar amb ànims el Grau Superior d’Administració i Finances.

Nous ambients, nova gent i noves cultures a Irlanda.

Juanjo Gallardo de Jardineria i Floristeria a Cesena (Itàlia)

No t’ho pensis dues vegades per llançar-te a una experiència Erasmus +.

Durant cinc setmanes Juanjo (Porreres) ha desenvolupat les pràctiques del cicle formatiu en Jardineria Floristeria, que ha cursat a l’IES Felanitx, a la Fioreria La Rosa Nera en a població de Cesena.

Floristeria a Cesena que acull l’alumne en pràctiques de l’IES Felanitx.

El Projecte EuroFP Balears III, coordinat per Direcció General de Formació professional i Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació i Universitat, ha permès aquesta estada de Juanjo i d’altres estudiants de les Illes Balears per a completar els estudis amb una interessant dimensió europea. Junajo afirma que en aquest temps ha elaborat diferents tipus d’arranjaments florals i ha dut a terme tasques de manteniment d’espais enjardinats del cementeri local. També ha pogut aprendre sobre la gestió de magatzem, les polítiques d’adquisició de material (tant de flor tallada com de plantes en cossiol) i la planificació de celebracions especials així com de cursos per a floristes.

Grup d’estudiants Erasmus + a la regió italiana de Forlì-Cesena.
Juanjo s’acaba de titular en Jardineria i floristeria amb unes pràctiques Erasmus de l’IES Felanitx.
Tasques de florista durant les pràctiques Erasmus+

Per a ell ha estat una experiència positiva i no dubte en recomanar als estudiants d’FP que no s’ho pensin molt i que demanin de participar del programa Erasmus + quan en tinguin l’ocasió.


Visita tècnica de professors a Turku (Finlàndia).

Tres professors de Formació professional de l’IES Felanitx han pogut visitar, en el curs 2017/2018, la regió de Turku pel que s’anomena un job shadowing. Aquest tipus de visita consisteix en visitar centres de formació professional i les empreses que col·laboren amb ells per conèixer de primera mà el seu sistema educatiu, la seva organització i com es relacionen amb les empreses. Els professors finesos es van mostrar interessats també per la nostra manera d’impartir la FP .

Presentació de la FP a les Illes Balears

D’aquesta manera s’aconsegueix comparar la formació en diferents contexts europeus i actualitzar el professorat en competències docents d’FP. A més a més, possibilita assabentar-se de com les empreses contribueixen a la formació dels seus treballadors i de les novetats de cada sector. En aquesta immersió a la regió de Turku s’ha pogut sobre la importància que es dóna a l’emprenedoria i la creació d’empreses i aprendre sobre les FP de Floristeria, Fruticultura, Viverisme , Centres de jardineria, Picapedreratge, electricitat, electrònica i xarxes informàtiques, indústries gràfiques, jardineria, viverisme i floristeria). Aquestes beques de mobilitat pels professors Tomàs Clar, Ana Ramal i Joan Rosselló han estat possibles gràcies al projecte EuroFP Balears II (2016-1-ES01-KA102-024450.) coordinat per la Direcció General d’FP i Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació i UniversitatFacebookTwitterEmailComparteix

Espai per incentivar els alumnes en la creació d’empreses
Formació contínua en Floristeria
Alumna en pràctiques de Fruticultura
Empresa de producció intensiva de planta ornamental
Garden center que podrà acollir alumnes en pràctiques de l’IES Felanitx
Formació en Edificacions
CISCO Academy